Kontrolleret brintfusion betyder praktisk taget ubegrænset energi

nuclear-fusion

Af Arne Herløv Petersen på Facebook:

Time Magazine har en interessant artikel om mulighederne for kontrolleret brintfusion. Mens de store og dyre projekter i statsligt regi står i stampe, er der ved at opstå en underskov af små private virksomheder, der søger helt nye veje, og det opfatter Time naturligvis som et bevis på det kapitalistiske systems overlegenhed.

Kontrolleret brintfusion betyder praktisk taget ubegrænset energi – billigt og uden forurening. Det vil betyde, at vi kan fjerne den vigtigste trussel mod klimaet og miljøet og afskaffe fattigdom.

Jeg har beskæftiget mig med tanken om, at ubegrænset energi betyder ubegrænset rigdom i et par noveller – “Den perfekte verden” i Udkig nr. 3, 1985 og “Afgang Kastrup teletranshavn 16:45 i Udkig nr. 4, 1988 (og med titlen ” Næste kasse til Singapore” i novellesamlingen “Håbet er grønt”, Klim 1991).

Kontrolleret brintfusion vil være et umådelig stort fremskridt. Men det vil ikke løse alle problemer. Vi kan stadig ikke have ubegrænset befolkningstilvækst. Det vil tage tid at få forureningsfri brintmotorer alle vegne. Og formodentlig endnu længere tid før vi kan få den måske allerstørste fordel af praktisk taget ubegrænset, forureningsfri energi: Muligheden for moderne alkymi, så vi kan omdanne det ene grundstof til det andet. For kan vi det, kan vi principielt hælde vand ind i den ene ende af et produktionsapparat og få hvad som helst ud i en anden, bare vi opbygger det som 3D-scanning af atomlag efter atomlag – duftende frisk morgenbrød eller møre oksebøffer, nøjagtige kopier af Mona Lisa – eller af hinanden – guld og diamanter så billigt som grus, hvis det er det, vi vil have – hvad som helst. Og det betyder så igen, at hele klodens jordareal kan befris for landbrug og gå tilbage til naturtilstanden.

Vil det så bevise, at kapitalismen er overlegen? Næppe, for det vil slå bunden ud af balancen mellem udbud og efterspørgsel. Kapitalismen er en knaphedsøkonomi, hvor priserne stiger, når efterspørgselen er større end udbuddet. Men i en verden med ubegrænset energi og derfor ubegrænset rigdom, vil udbudet være ubegrænset, og alting vil derfor være gratis. Og så er der ikke noget, der hedder profit eller kapitalisme.

Jeg har hele tiden regnet med, at vi kan skabe dette samfund, hvor der er rigeligt af alt til alle. Men det kommer til at tage lang tid. Så vores problem består i at sørge for, at vi overlever så længe. Og det gør vi kun, hvis vi ikke venter på brintfusionen, men minimerer truslen mod klima og miljø her og nu.