Canada vil ophæve kontrakten på nye krigsfly

OK-Joint-Strike-Fighter

Regningen for Forsvarets indkøb af nye kampfly ender uanset flytype i milliardklassen.

Falder valget på F-35-kampflyet, risikerer regningen dog at vokse med yderligere en million dollar – per fly.

Det skyldes, at Canada, der sammen med blandt andre Danmark og Norge er et af ni partnerlande i udviklingen af F-35-flyet, overvejer at stoppe købet af 65 eksemplarer af flyet, der også kaldes Joint Strike Fighter.

Landets nyvalgte premierminister, Justin Trudeau, sagde under valgkampen, at han vil ophæve kontrakten på flyene.

Gør han alvor af løftet, bliver der færre lande til at deles om regningen for udviklingen af flyet, skriver den norske avis Aftenposten.

Ifølge Charles Bogdan, chef for USA’s kampflyprogram, kan regningen blive en million dollar i merpris per fly.

Det fortalte han ifølge Reuters onsdag til politikere i Washington. Det svarer til knap syv millioner kroner.

Det er usikkert, hvor mange kampfly Danmark ender med at købe, men flyproducenterne er blevet bedt om at komme med tilbud på køb af op til 36 fly, der skal forny den aldrende, danske F-16-flåde.

Efter alt at dømme ender Danmark med at købe færre end 36 fly, men ekstraregningen kan alligevel løbe op i et trecifret millionbeløb, såfremt valget falder på Joint Strike Fighter.

Dertil skal lægges en ekstraregning for et opfølgende udviklingsprogram for flyene. Den regning skal – hvis Canada trækker sig – de otte resterende lande deles om.

Det er fortsat usikkert, hvilken beslutning Justin Trudeaus liberale flertalsregering træffer.
Ifølge hjemmesiden defencenews.com har han dog efter valget gentaget sit løfte fra valgkampen om at sløjfe F-35-indkøbet.

– Vi vil gøre investeringer i den canadiske flåde til en topprioritet. Ved at købe et billigere alternativ til F-35 bliver det muligt at investere i at styrke vores flåde, stod der i Det Liberale Partis valgprogram.

I Danmark har et særligt kampflykontor under Forsvarsministeriet vurderet tre kampflykandidater, der foruden F-35 tæller Eurofighter og F-18 Super Hornet, ud fra fire kriterier, hvor et af dem er økonomien.

I løbet af efteråret skal den endelige beslutning om køb af nye kampfly træffes på Christiansborg.

%d bloggers like this: