Hvem vinder årets Nobelpris i litteratur?

pressefoto_aleksijevitj

Arne Herløv Petersen skriver på Facebook:

Bookmakerne har beregnet odds for dem, de mener kan vinde Nobelprisen i litteratur i år. Favoritten er den hviderussiske dokumentarist Svetlana Aleksejevitj*, efterfulgt af Haruki Murakami (der var storfavorit sidste år, men ikke vandt), Ngũgĩ wa Thiong’o* og Philip Roth.

Der er ingen danske eller svenske forfattere med på listen, men fire norske – ganske vist ret langt nede. Jan Fosse* er øverst med odds 20:1, mens Karl Ove Knausgård, Kjell Askildsen* og Merethe Lindstrøm* alle står til 50:1.

Der er mest gamle kendinge på listen. Tre, der vist nok er nye i år, er Cesar Aira*, Lydia Davis og Yan Liangke*.

Men hvem vinder så Nobelprisen? Det er umuligt at sige. Det kan meget vel blive en, der ikke står på listen og som de færreste har hørt om. Det har vi oplevet før.

Men hvem ville jeg gerne have fik den? Murakami har fortjent den. Og han er nu 66, så de kan ikke længere sige, han er for ung.

Jeg så meget gerne, at Pynchon fik den. Han er 78 år nu. DeLillo er også 78, Philip Roth ville også være en mulighed. Han er 82. Jonathan Franzen er ved at være i samme liga. Men han er kun 56.

Prisen er ikke gået til en forfatter fra USA siden Toni Morrison for 22 år siden, så det er efterhånden på tide.

Og så synes jeg faktisk, at Kjell Askildsen kunne fortjene at få den. Og han er 85, så de skal ikke vente alt for længe.

Besøg Arne Herløv Petersens hjemmeside her og køb storromanen Grænseløs her.

*Der er i skrivende stund ikke noget dansk Wikipedia link.