Godt forhandlet af den græske regering!

tsipras-wahlen-eu-540x304

Klaus Riskær Pedersen skriver på Facebook:

Grækenland: Godt forhandlet af Græsk regering! De fik viklet sig ud af de tidligere håbløse programmer og ender nu i ESM. Det betyder formentlig at IMF er ude af hovedfinansieringen, og alt bliver lettere.

Samtidig kan Grækenland inkluderes i flere af ESM støtteprogrammer så der kommer ro på. Det havde man IKKE opnået hvis man havde sagt ja til det der oprindeligt lå på bordet.

Samtidig har man opnået at der rulles en samlet finansiering ud der rækker frem, istedet for en ‘sidste rate’ som kun var på ca. 7,5 bl €. Den pakke bliver antagelig på 80 bl. €+.

Samtidig har man ‘forhåndstilsagn’ på 35 bl. € i strukturmidler fra EU-Komissionen der booster nationale investeringer. Egenfinansieringen får man samtidig fra de ‘assetsale’ der nu lægges i en Fond, hvor alle midler tidligere gik til afdrag. Nu går 75% af midler til egne banker og egenfinansieringsandel til at få yderligere strukturmidler.

Dette paradigme betyder at ECB kan rulle OMT programmet ud og sænke renter betydeligt i Grækenland gennem operationer på ‘secondary market’. Det kan man når et ESM program kører ! Derudover åbnes der for likviditetsstøtte direkte til banker.

Endelig- og vigtigst: Ordet ‘rekonstruktion af gæld’ er åbenbart medtaget i slutteksten. Det åbner for løbetidsforlængelser og – formentligt – vækstrelaterede renter. Dette vil medføre at der etableres ‘holdbarhed’ og at real-gælden i % af BNP falder rigtigt meget (formentlig fra 180% til 120%). Ikke nok, men igen: BNP stiger så over de kommende år.

Euro-exit er dermed historie og investringer vil rulle tilbage.

Konklusion: Grim proces der har kostet dyrt for Græsk økonomi på den korte bane. Men man fik tvunget sig ind i en bedre ramme og lagt grundlaget for gælds-holdbarhed og fuld finansiering! Prisen: Regeringen må antageligt tage et nyvalg efter dette er vedtaget og se om befolkningen bakker regeringens beslutninger op. Men taget det bliver de uden tvivl. Undskyldningen hjalp Tyskland med ved at kræve €-exit i 5 år. Det hjælper den Græske regering enormt, og gav Frankrig et.al mere levarage i forhandlinger.

Bedre end man kunne frygte.

Køb Klaus Riskærs seneste bog Socialkapitalisme på saxo.com her.