Süddeutsche Zeitung skriver om valgkampen i Danmark

daenemark

Peter Wivel skriver på Facebook:

Süddeutsche Zeitung, Tysklands største seriøse morgenavis, bringer i dag en reportage om valgkampen i Danmark: “Kappestrid om højrevælgere”, lyder overskriften. Artiklen er skrevet af avisens Stockholm-korrespondent, Silke Bigalke, der altid rapporterer indsigtsfuldt om de skandinaviske lande, herunder ikke mindst Danmark. Hun fortæller, at valgkampen i Danmark domineres af spørgsmålet om flygtninge, indvandring og ”parallelsamfund”. Hendes artikel giver tyske læsere et indblik i en valgkamp, der ville være fuldstændig utænkelig i Tyskland.

Et kort referat: Bigalke fortæller, at Lars Løkke Rasmussen, hvis han vinder valget, vil indkalde Folketinget allerede inden sommerferien for omgående at bremse flygtningestrømmen mod Danmark. Løkke er rystet over, at Danmark i 2014 modtog 14.800 flygtninge, og at Thorning-Schmidt har gjort Danmark til ”en magnet” for flygtninge. I den forbindelse oplyser SZ’s korrespondent, at Sverige i samme periode har modtaget 81.300 flygtninge, og at statsministeren for længst har indført skærpede regler for at kunne opnå flygtningestatus. Han foreslår også ringere sociale ydelser til flygtninge. De skal kun kunne opnå opholdstilladelse, hvis de har arbejde og taler dansk, og familiesammenføringer skal gøres sværere, fordi de styrker ”parallelsamfund”, ifølge Løkke.

”I Danmark er der tradition for at samle vælgerstemmer på menneskenes angst for for mange fremmede”, skriver Bigalke og fortæller, at Dansk Folkeparti har perfektioneret denne teknik og med held har drevet de andre partier i samme retning. Hun citerer DF’s Martin Henriksen, der mener, at Danmark skal være et foregangsland i Europa: ”Folk skal se, at det overhovedet ikke er en god idé at komme til Danmark”, siger Henriksen. Han vil også gøre det mere besværligt for indvandrere, der vil arbejde i Danmark. Bigalke fortæller, at DF på Frederiksberg fører valgkamp med en plakat, hvorpå der står ”Next Stop Frederiksberg” over et billede med en flygtningebåd.

Brian Arly Jacobsen, socialforsker ved Københavns universitet, siger, at der er udviklet en særlig retorik, hvorefter man sigter til Danmarks 267.000 muslimer, når man siger parallelsamfund. Budskabet er, mener Arly Jacobsen, at hvis man ikke tilpasser sig, må man forlade landet. Muslimerne gøres ansvarlige, når ekstreme grupper som Hizb ut-Tahrir (der er forbudt i Tyskland), opfordrer til ikke at stemme, da demokrati ikke er foreneligt med islam, ifølge denne bevægelses teologi.

Til slut fortæller Silke Bigalke om Konservatives valgkampsoptakt med paroler som ”Stop Nazi Islamisme”, om Mai Mercados indlæg i Berlingske, hvor hun fortæller, hvorfor kristendommen er bedre end islam, og om Venstres Inger Strøjberg, der i fjor fremhævede, at kristne integrerer sig bedre end muslimer. Endelig nævner Bigalke Thorning-Schmidt krav om, at ”når du kommer til Danmark, må du arbejde”.

Hele artiklen kan læses her.