Preben Wilhjelm: Danmark har brug for flabethed og ud-af-boksen-tænkning – og måske også Alternativet

Preben_Wilhjelm_888119a

Uffe Elbæks nye parti, Alternativet, er funderet på en ud-af-boksen-tankegang. Hvad synes du om det projekt?

»Der er mange, mange sympatiske ting i det projekt. Jeg så deres kandidat Anders Stjernholm hos Clement Kjersgaard, og det var helt latterligt, for han blev bedt om at redegøre for hver en krone, som deres politiske forslag koster. Men sådan vil det være, når man bevæger sig ind i en valgkamp. Derfor mener jeg også, at de lige nu snarere er en bevægelse end et parti. Og det er måske ikke klogt at gøre dem til et parti, for de mangler en forståelse af magtforholdene i samfundet; det er en af forskellene på dem og VS, hvor vi mente at have et begreb om netop det. De forekommer mig fuldstændig blanke over for den modstand, de kan risikere at støde på, men grundholdningen om økologi og cirkulære økonomiske kredsløb er spændende, hvis de lykkes med at samle folk om den«.

Diktafonen afslører efter interviewet, at der gik præcis et minut og sytten sekunder, før Preben Wilhjelm nævnte ordet ’skifergas’.

»Det er den største katastrofe i de seneste mange år, at man har fundet det lort, så de fossile brændstoffer kan holde meget længere, og olieprisen falder. Hvis der er noget, der står i vejen for den grønne omstilling, så er det, at man har fundet skifergas«, siger han.

Egentlig skulle interviewet handle om de i alt 15 spørgsmål, Wilhjelm for et år siden formulerede her i avisen med udbredt polemik til følge. Har han set spørgsmålene blive stillet? Er der kommet svar?

Men Wilhjelm har en frisk politisk pointe med til interviewet, selvfølgelig har han det, og den putter han altså ikke med, og så handler snakken med et om skifergas. På den måde lykkes det ham igen at narre pressen, for det var netop det, der også skete for et år siden, da hans debatindlæg ’Hvorfor stiller journalister aldrig disse syv spørgsmål?’ blev trykt i Politiken.

»Jeg tænkte, at hvis jeg skriver, at ’her er syv punkter, hvor regeringen bør tænke anderledes’, så ville de aldrig blive bragt. Men at formulere dem som spørgsmål og så oven i købet anklage journalisterne for ikke at stille dem, så ved jeg, at I er så selvoptagede, at de bliver bragt. Det er ren spekulation«.

Læs hele interviewet på pol.dk her.

Reklamer