Interview med filminstruktør Christian Braad Thomsen til Berlin Film Festival om Fassbinder dokumentarfilmen

fassbinder_kino

Af Ronnie Rocket (Foto: Shixin Liang, The Contentmakers).

Jeg var til premiere på dokumentarfilmen om Rainer Werner Fassbinder som vennen Christian Braad Thomsen har taget tilløb til i over 30 år i går. Det var en helt enestående oplevelse. Efter filmen sad man ikke tilbage med følelsen af et tilbageblik, men mere med følelsen af at have fået en håndbog til efterkrigslivet. Personligt har jeg et ganske særligt forhold til Fassbinder fordi jeg allerede som teenager så samtlige film i en marathon kavalkade på Filmmuseet på Christianshavn (Det, der i dag hedder Cinemateket). Det enorme indtryk – på alle leder og kanter – var med til at forme mig som voksen og er stadig et kulturelt pejlemærke i mit liv. Som Christian siger om filmen ‘Angst Essen Seele Auf’ undervejs, så handlede den jo ikke om historisk racisme. Den forudså faktisk den nuværende racisme.

Efter premieren i den elegante DDR biograf Kino International – der er fra 1963 (jeg kan ikke huske om det var repræsentanten fra Grand Teatret, Empire Bio eller Øst For Paradis, der alle var tilstede i Berlin, der gættede det rigtige årstal) og den efter den efterfølgende Q&A og reception drog vi sammen ind på en nærliggende vietnamisk restaurant for at fejre filmen.

Efter hovedretten stillede jeg Christian 5 spørgsmål.

Hvordan mødte du Fassbinder første gang?

Har Fassbinder nogensinde været i København?

Hvordan skaffede Fassbinder penge til de mange filmproduktioner?

Hvordan har du det med serien Berlin Alexanderplatz?

Hvilken Fassbinder film er du mest begejstret for?
Bonus information: Christian har i år 50 års jubilæum på Berlinalen, som han første gang besøgte i 1963. Jeg planlægger et fremtidigt interview med Christian, hvor jeg vil spørge til forskellen mellem besøgene igennem de mange år. Evt. som en samtale med Kim Foss fra Grand, der ligeledes er veteran på Berlinalen.