Blå Øjne skaber debat i Sverige

blaogon-rollista-jpg

Den nye svenske serie, den politiske thriller ‘Blå øjne’, har allerede vakt debat i det svenske samfund på trods af, at der kun er blevet vist to afsnit. Det er i særdeleshed fremstillingen af ‘Tryghedspartiet’, som møder opsigt og debat.

‘Blå øjne’ er SVT’s nye drama-satsning, og drama er der nok af i den politiske thriller, som foregår under en valgkamp, hvor konspirationerne lurer lige under overfladen. Men tv-seriens politiske skildringer kommer oveni en anspændt politisk stemning i hjemlandet, Sverige, og har givet anledning til debat og kritik. Flere mener, at ‘Tryghedspartiet’ i serien er en fiktiv udgave af Sverigedemokraterne – en mening, som partiets presseansvarlige, Henrik Vinge, offentligt har erklæret sig enig i. SVT’s dramachef, Christian Wikander, har i kølvandet på debatten udtalt, at det er uundgåeligt ikke at ramme nogle ligheder med virkeligheden, når man laver fiktion med udgangspunkt i nutidens Sverige.

Første afsnit:

Midt under den svenske valgkamp forsvinder justitsministerens stabschef sporløst. Hendes afløser, Elin Hammar, kastes ind i et spind af løgne og sammensværgelser, da hun forsøger at finde ud af, hvad der er sket. Samtidig ser det fremmedfjendske Tryghedsparti ud til at få stor valgsucces. I Uddevalla forbereder partiets lokale repræsentant, Annika Nilsson, et møde på torvet trods sin søns protester. Han er træt af den had og chikane, som familien udsættes for.

Se første afsnit her.