Antonin Artaud – Den endegyldige afskaffelse af guds dom

Den-endegyldige-afskaffelse-af-guds-dom

Den endegyldige afskaffelse af guds dom er den franske forfatter, teaterteoretiker, skuespiller mm. Antonin Artauds sagnomspundne, sidste værk. Det blev skrevet på bestilling til opførelse i fransk radio og også indspillet i november 1947. Da radioens direktør hørte optagelserne, blev de ikke desto mindre straks taget af programmet under henvisning til deres obskønitet. Artaud døde året efter, og disse omstændigheder har bidraget til en vis mytologisering.

Den endegyldige afskaffelse af guds dom indtager dermed en central plads i radiokunstens historie, men er også, hvis ikke først og fremmest, en tekst og et litterært værk, og det er ikke mindst som sådan, at det har haft sin store udbredelse, siden det udkom første gang i bogform en måned efter Artauds død i 1948.

Værket er oversat og introduceret af Kristian Husted og Kenn Mouritzen og ledsages af manifestet “Grusomhedens teater”, en række af Artauds breve og et efterord af radiojournalist Jan Høgh Stricker.

Læs mere om Den endegyldige afskaffelse af guds dom her.