Mange uskyldige danskere blev ofre for allieredes flyangreb under 2. verdenskrig

Download (10)

DR P1 har sat fokus på en side af historien om 2. verdenskrig som vi ikke har hørt så meget om.

Engelske og amerikanske flyangreb kostede 307 danskere livet og sårede 788 under Anden Verdenskrig. Det var ikke noget, man talte så meget om, og hændelserne er ofte beskrevet anderledes i piloternes logbøger, end de faktisk foregik.

– Der er et eksempel, hvor piloten efter et jagertogt i Danmark beskriver, hvordan han beskyder et militært køretøj. Men når man derefter gransker de danske kilder, viser det sig, at der var tale om en taxa fra Holbæk, siger Henrik Skov Kristensen.

Bedst kendt er angrebet på Shellhuset i København, hvor engelske fly ved en fejltagelse kom til at kaste en del af bombeladningerne ved Den Franske Skole på Frederiksberg. 86 børn og 18 voksne blev dræbt ved angrebet.

Om der var tale om bevidste fordrejninger er svært at afgøre, siger Henrik Skov Kristensen. Han hælder til den antagelse, at det snarere var vane og rutine, der blev afgørende for, at nogle civile danskere blev ofre for de vestallierede maskinkanoner. “Piloterne skød på alt og alle, fordi det var de vant til fra togterne over Tyskland, og danske passagerer, der flygtede ud af et tog, der var under beskydning, kunne måske forveksles med tyske soldater,” siger Henrik Skov Kristensen.

15 civile danskere blev dræbt ved angrebet i august 1944 og 14 såret. Men der blev ikke gjort noget særligt ud af angrebene fra de danske myndigheders side.

Et andet tragisk eksempel fandt sted den 27. august 1944. Her var 60 amerikanske bombefly eskorteret af lige så mange jagere på vej til Berlin for at smide bombelasten.

Men da vejret var dårligt over Berlin, blev styrken bedt om at vende om og på tilbagevejen angribe Esbjerg Flyveplads, der var kontrolleret af tyskerne. Det var en såkaldt “target of opportunity”-mission, der gik ud på at bombeflyene skulle smide deres last over flyvepladsen.

– Imens skulle jagerflyene sprede sig over landskabet og skyde på alt, der kunne anses for at være en trussel mod bombeflyene, og det gjorde de effektivt. Der blev skudt på civile tog og alt, der rullede i et større område af Jylland, siger Henrik Skov Kristensen.

Læs artiklerne på dr.dk her og her. Sidstnævnte linker til radioudsendelsen.