Outlandish samles på Rådhuspladsen til fordel for torturofre

unnamed (17)

30. oktober samler DIGNITY – Dansk Institut Mod Tortur ind til omsorgssvigtede og voldsramte børn af torturofre og kampen mod tortur. Det sker ved en stor gratis støttekoncert på Rådhuspladsen, hvor Lulu Rouge, Donkey Sound Feat. Pharfar, Kaka & Dean Thompson, De Dødelige, König og Outlandish spiller.

Tortur forekommer hyppigt i film, tv og teater, hvor vi typisk fortælles, at tortur foretages mod vigtige mennesker for at få vigtige informationer. I virkeligheden er det typisk helt almindelige mennesker, der torturerer helt almindelige mennesker. Den form for fejlagtig formidling skaber en blindhed over for den tortur, der udøves i alle samfund, også det danske, lyder det fra ekspert.

Der er 30.000 til 45.000 flygtninge med traumer i Danmark. Halvdelen af disse vil være ofre for eller udøve familierelateret vold. Et forsigtigt skøn er, at 15.000 børn i Danmark lever i en traumatiseret flygtningefamilie ramt af familierelateret vold. Omsorgssvigt og vold øger risikoen for, at børnene ikke får en uddannelse og havner i kriminalitet. Det vil DIGNITY – Dansk Institut Mod Tortur ændre. Derfor samler et af verdens første behandlingscentre for torturofre ind 30. oktober på Rådhuspladsen til behandlingsprojekt målrettet omsorgssvigtede og voldsramte børn af torturofre.

”I DIGNITY har vi meget fokus på familierne, for vi ved, at følgerne af tortur går i arv fra forælder til barn. Vi ser desværre ofte, at mange børn bliver udsat for omsorgssvigt og vold i familier med dybe traumer. Heldigvis kan vi gøre en forskel for familierne, der kommer til behandling i DIGNITY. Men langt fra alle får den behandling, som kan få familien tilbage på rette vej. Derfor samler vi ind, så vi kan tage ud der, hvor de 15.000 befinder sig,” udtaler Karin Verland, direktør i DIGNITY – Dansk Institut Mod Tortur.

DIGNITY Day vil også blive brugt til at informere danskerne om følgerne og udbredelsen af tortur, som lige nu er på et de højeste niveauer nogensinde. På Rådhuspladsen vil der være mulighed for at få et indblik i, hvordan DIGNITY bekæmper tortur i verden og hjælper torturofre til bedre liv. I teltene vil gæster ganske gratis kunne se en portrætfotoudstilling af torturofre, som alle har været i behandling i DIGNITY. Man vil også kunne få lov til at prøve kræfter med et filippinsk torturlykkehjul.

”Der findes rigtigt mange myter og tabuer, når det kommer til tortur. Derfor bruger vi også dagen på at informere befolkningen om, hvad tortur er, hvad det gør ved mennesker, og hvad man kan gøre for at hjælpe torturofre i andre lande end Danmark,” siger Karin Verland.

DIGNITY-prisen

Inden aftenens hovednavn Outlandish indtager scenen kl. ca. 20.50 vil Karin Verland uddele årets DIGNITY-pris. Prisen bliver overrakt kl. ca. 20.30 til en person eller en organisation, som har gjort en særlig indsats for kampen mod tortur. Prisen er også i år designet og doneret til DIGNITY af hovedsponsor Christina Hembo fra Christina Watches.

Hvad: DIGNITY-day

Sted: Rådhuspladsen

Dato: 30. oktober 2014.

Tid: 14-22