Peter Laugesen digter på væggen i Den Sorte Diamant

erez (1)

Kom tæt på 101 af tidens toneangivende danske digtere gennem helt nye håndskrevne tekster og selvvalgte portrætter – et samlet øjebliksbillede af den danske litteraturscene netop nu.

101 danske digtere tegner et enestående, samlet billede af nutidens danske digteres kunstneriske spændvidde – fra etablerede kendinge som Henrik Nordbrandt, Peter Laugesen og Pia Tafdrup til den helt nye generation som Olga Ravn og Yahya Hassan.

De 101 tekster er helt nye, skrevet i hånden med sort blæk på hvidt papir og ledsages af et selvvalgt sort/hvidt portræt af digteren. Sammenkoblingen af portrættet og digterens egen håndskrift giver en unik mulighed for at komme tæt på hver enkelt forfatters personlige form og udtryk: Hvordan vælger tidens markante digtere at fremstille sig selv?

De nyskrevne tekster perspektiveres i udstillingen af historiske håndskrevne manuskripter fra Det Kongelige Biblioteks samlinger, udvalgt af digteren Peter Laugesen. Den nyeste poesi blander sig på denne måde med litteraturens historiske stemmer, bl.a. Johannes Ewald, Gustaf Munch-Petersen og Inger Christensen . Og selve udstillingsrummet er en oplevelse i sig selv: Træd indenfor i en poetisk alfabet-skov med fire meter høje bogstaver.

Udstillingen er en hyldest til håndskriften og poesien skabt i samarbejde mellem det eksperimenterende og tværkunstneriske tidsskrift Victor B. Andersens Maskinfabrik og Det Kongelige Bibliotek.

Udgangspunktet for udstillingen er bogen 101 danske digtere, der udkommer i maj 2014 på Forlaget Victor B. Andersens Maskinfabrik med Lars Skinnebach og Christian Lund i redaktionen. Udgivelsen markerer 40-årsjubilæet for den nytænkende antologi 78 danske digtere – en folkebog med nye håndskrevne tekster, udgivet på Forlaget Sommersko i 1974 på initiativ af maler og billedhugger Kenn André Stilling med Knud Holten og Dan Turèll som redaktører.

[Kilde]