Ved du hvad du selv mener om situationen i Ukraine?

10155212_10152423456499047_1356209824076996875_n

BONGORAMA DEBAT: Her er et helt andet take på Ukraine situationen set fra Tyskland. I den vestlige presse er sagen konsekvent blevet simpelt fremstillet som en kamp mellem EU og Rusland. En kamp mellem ‘det gode’ og ‘det onde’. Et forsøg på at genskabe en kold krigs atmosfære. Flertallet af befolkningerne i de fleste europæiske lande har været på ‘det internationale samfunds’ (som man ynder at kalde FN/NATO/EU aksen) side. Efter den forebyggende annektering af Krim har det ikke skortet på kritiske og nærmest hadske røster overfor Rusland og Putin med Anders Fogh Rasmussen og Carl Bildt i spidsen. Førstnævnte nærmest med fråde om munden med tanken om endnu en krig inden han forlader skuden og sidstnævnte med et gammelt had til østblokken der ikke forholder sig så meget til den aktuelle situation. Man kan vælge at synes at EU med NATO i ryggen gør det rigtige og man kan vælge at synes at Rusland måske gjorde det rigtige ved at gøre hurtig affære i Krim. Men man kan også anskue hele situationen på en helt anden måde. Ukraine er et dybt forgældet land på randen af ruin. Det skylder Rusland formuer for energi og det ironiske er at de tillige skylder EU gigantiske summer som de har lånt med sikkerhed fra russerne (sic!). Hvis man foretager en opgørelse over gælden i Ukraine og stiller spørgsmålet til EU og til Rusland hvem der gerne vil betale for en gæld der er endnu større end den gæld i Grækenland der skabte Eurokrisen vil tingene givetvis se anderledes ud. Hvis alle europæere blev spurgt om de har lyst til at være med til at betale den enorme gæld tror jeg faktisk at de kynisk vil svare: “nej tak, giv dem bare til russerne”. Hele spillet handler om penge og det er så nemt at råbe op men jeg tror at hvis folk blev klar over hvor mange penge det handler om vil de fuldstændig ændre mening. Man kan sige at demokratiet er sat ud af spil fordi medierne overtaler os til at have en mening som vi overhovedet ikke har. Inden snigskytterne begyndte at slå folk ihjel var der ikke særligt mange i verdenssamfundet der gik rundt og spekulerede på hvordan de nu havde det i Ukraine. Efterfølgende har alle haft en mening om det. Spørgsmålet er om de selv ved hvad de mener.