Kan du huske TV-Køkkenet?

Af Allan Mylius Thomsen

TV-KØKKENET
Da Conrad og Axel lærer os at lave mad. Mange modne Københavnere husker DR TV’s faste program ”TV-køkkenet”.
Fra 1960’erne var Conrad Bjerre-Christensen (1914 – 1976) madskribent i fag- og ugepressen. Han var uddannet som kok i 1933. I årene op til anden verdenskrig var han kantinebestyrer i Politikens Hus på Rådhuspladsen. Derefter drev han flere forskellige selvstændige restauranter. Han var fra 1963 madskribent på Berlingske Tidende og i ugeblade og udbredte senere sit stofområde fra Danmarks Radio i radioudsendelser.
I 1966 medvirkede han i DR’s ”Lørdagsmagasinet”, der samme år blev udvidet til et egentligt TV-køkken. Det blev fra starten præsenteret af et siden landskendt makkerpar. Den forklarende Conrad Bjerre-Christensen og den assisterende fagmand, tidligere køkkenchef ved hoffet, Aksel Larsen (1905-2000). Han var udlært som kok i 1924. Aksel Larsen aftjente sin værnepligt som assisterende kok på kongeskibet Dannebrog, og i 1933 blev han tilbudt en stilling i køkkenet på Amalienborg. Aksel Larsen vendte senere tilbage til kongeskibet, nu som bestyrer i køkkenet. Han sluttede på kongeskibet efter 38 års tjeneste ved Kongehuset og blev samtidig udnævnt til Ridder af Dannebrog.
Efter tv-succesen var Aksel Larsen madskribent på Billed-Bladet, censor på Kokkeskolen i Norgesgade og dommer ved adskillige madkonkurrencer. Aksel Larsen var æresmedlem af “Gastronomisk Laug”.
I ti år lærer de danskerne at lave mad og opfordrer ofte til at bruge “rigeligt smør”. Da de også samtidig optrådte i smørreklamer, bliver de i en periode tvunget til en skærmpause. Som man sagde ”de gled i smørret”.
I sort-hvide nuancer tilberedes her stenbider på tre måder – i gele, på panden og i ovnen. Og Conrad minder om den gyldne regel: “Den vin man bruger i sin mad, skal man også drikke”.
Fra 1970-74 var Conrad Bjerre-Christensen præsident for “Det Danske Gastronomiske Akademi”. Sine sidste år var han ejer af diner transportable-firmaet “La Reine” i Hellerup. Han udgav flere kogebøger, bl.a. “Mad for mænd”, “Conrads kogebog” og “Italiensk kogekunst”.
Foto DR Arkiv.