Cheval Blanc

Af Allan Mylius Thomsen

CHEVAL BLANC 1976
Det Gode Værtshus Cheval Blanc (Hvide Hest), Mikkel Bryggers Gade 6. Dateret 1976. Ejendommen er ifølge BBR opført i 1900 som erhvervsejendom. Restauranten tog navn efter det franske ”Château Cheval Blanc” der er et af de ikoniske og mest prestigefyldte vinslotte i Bordeaux.
Mikkel Bryggerstræde, der er en rest af en gamle rundgade i middelalder København, ”Store Vombatstue Stræde”, der delvist forsvandt efter bybranden i 1728. Den var opkaldt efter en af byens offentlige varmtbadstuer. Men da mænd og kvinder badede sammen, indtog ”badstuefrokoster”, og hyggede sig sammen, blev byens badstuerne lukket efter udbruddet af syfilis i starten 1500-tallet. Så glemte vore forfædre at vaske sig i et par hundrede år.
I dette gadestykke lå en af byens 114 bryggergårde, ejet af brygger Mikkel (Michel) Thomessøn (død ca. 1620). Derfor blev gadestykket fra 1617 kaldt ”Michel Brøgers Gade”. Efter bybranden i 1728 blev meget af den oprindelige middelalderby omlagt. Frederiksberggade blev anlagt som ny gennemfartsgade fra Vesterport til Gammel- og Nytorv.
Meget af området brændte igen ved branden i 1795. Området lige indenfor volden, op til Vester Port, der stod på den nuværende Rådhusplads, lå talrige gæstgiverier og skumle og tvivlsomme værtshuse. I nabogaderne var der udbredt prostitution i den lovlige tid til 1906.
Der lå herefter fortsat mange vinstuer, konditorier, danserestauranter og værtshuse i området. Den 17. november 1962, blev Strøget, som forsøg, omlagt til gågade. Forsøget blev gjort permanent i 1964. Her blomstrede værtshus- og restaurationslivet stadig både på Frederiksberggade og i sidegaderne. Cheval Blanc var et af dem.
Det blev indrettet af arkitekten Simon P. Henningsen (1920-1974), søn af Poul Henningsen (PH). Der var åbent køkken midt i lokalet. Ejeren restauratør Hans Kristensen drev også ”Divan 2” i Tivoli.
Billigste forret var pocheret marv mad ristet rugbrød. Herudover bød de på bl.a. grillede kalvenyrer og hvidløgssmør/dressing, entrecôte med efterfølgende mousse au chokolade, med CLOC likør med små guldblade svømmende ovenpå.
Siden har der ligget flere forskellige restauranter på adressen, sidst den vietnamesiske ”Salon de Annam”. Men nu angives som lukket, og lokalerne står til leje.
Foto Keld Helmer-Petersen. Det kgl. Bibliotek.