Af Allan Mylius Thomsen
RESTAURANT P À PORTA
Restaurant ”P à Porta”, Nygade 6. I krydset regulerer en københavnsk færdselsbetjent trafikken med et manuelt stopskilt. Danmark fik sit første trafiklys i krydset Frederiksborggade/Farimagsgade i 1928.
Restauranten med sin balkon på første sal har en lang københavnerhistorie. Fra slutningen af 1700-tallet, kom der en række schweizisk-italienske konditorer til København. Deres etablissementer lå ofte på første sal, med udsigt over byens hovedstrøg og pladser.
I bygningen på hjørnet af Gammeltorv/Nygade, der var opført efter bybranden i 1795, åbnede konditorer og restauratører Peter à Porta-Hansen (1822-1896), fra den kendte konditorfamilie, i 1862 sit konditori og restaurant på første sal over Anker M. Heegaards urtekræmmerforretning. Peter (faktisk Peider) à Porta kom til København i 1852. Han drev konditoriet til sin død i 1896.
I 1900 blev den gamle hjørneejendom nedrevet, og arkitekten Aage Langeland-Mathisen (1868 – 1933) opførte den nuværende bygning i pseudo-renæssancestil. I stuen indretter tobaksproducenten “C.W. Obel Tobak” sin meget moderne tobaksforretning. Den lukkede og forsvandt i 1969.
Men på førstesalen genåbnede restaurant ”P à Porta” nu med balkon. Under krigen foregik der meget modstandsvirksomhed fra denne adresse. I 1959 lukkede ”P à Porta”, og den kinesiske restaurant ”Shanghai” flyttede hertil fra Borgergade, hvor den havde ligget siden 1940. Det var en af de tidlige kinesiske restauranter i København. Den åbnede på hjørnet i 1960.
Restaurant Shanghais lukkede i 2019 ifølge pressen fordi, at huslejen var sat op til 250.000,- kr. om måneden. Lokalerne er i dag overtaget af ”Frankies Pizza Restaurant”. Fotoet er ikke tidsangivet.
Foto Holger Damgaard.