Hvis ikke Trump havde spildt ugevis på at dæmonisere kinesere ville tusinder af amerikanske menneskeliv være reddet

Af Peer Aagaard

Mens den danske kurve over døde og indlagte på intensiv flader ud, er der intet tegn på noget tilsvarende i USA, hvor Anthony Fauci, direktøren for National Institutes of Allergy and Infectious Diseases siden 1984, nu kun er et tweet eller to fra en fyreseddel.

Jeg har et haft den ære at møde Dr Fauci og endda i et ret lille forum, hvor der var mulighed for at give hånd (en skik med stor udbredelse en gang i fjerne tider) og stille spørgsmål. Jeg værdsatte oplevelsen utroligt meget, fordi jeg som hiv-aktivist og medlem af diverse hiv/aids-relaterede fora vidste, at Tony Fauci er en fuldkommen uomgængelig figur i stort set alle sammenhænge, der involverer forskning i infektionssygdomme.

Mandens enestående videnskabelige integritet og dygtighed er hævet over enhver tvivl, og nu har han begået den forbrydelse at modsige Donald Trump, der nægter at erkende, at hvis ikke han havde spildt ugevis på at dæmonisere kinesere og fremhæve sin egen ufejlbarlighed, ville tusinder af amerikanske menneskeliv være reddet.

Det fanatiske højre bag USA’s præsident har allerede fået hashtagget #FireFauci til at trende på Twitter, og præsidenten har re-tweetet budskabet.

Når Fauci er skaffet af vejen, vil Trumps nærmeste rådgiverstab bestå af hans svigersøn, Jared Kushner, som han har udpeget til at stå i spidsen for kampen imod COVID-19, selv om han ikke har nogen medicinske kvalifikationer. Desuden kan Trump vælge at lytte til Dr Mehmet Oz – en kvaksalver med årelang erfaring i at sælge medikamenter uden virkning i diverse tv-shows samt Peter Navarro, som godt nok er doktor, men i økonomi. Han er i det daglige Donald Trump’s handelsrådgiver.

Tony Fauci er i dag 79 år og kan således trække sig tilbage uden skam og med æren i behold. Hvis hans karriere slutter med, at han lempes ud ad døren af den forvoksede baby i Det hvide Hus, kan han roligt tage det som en hædersbevisning. Straks værre ser det ud for USA’s befolkning. Med Fauci som den eneste barriere mellem dem og en ødelæggende, langvarig epidemi, kan de forvente frygtelige tider forude. Præsidentens økonomiske rådgivere er allerede begyndt at betegne det som bydende nødvendigt af hensyn til økonomien at lukke landet op og give fanden i alle forsigtighedsregler. Så skidt være med, hvor man der dør i processen.

Er dette det definerende øjeblik, som afgør præsidentvalget? Mange iagttagere tvivler. Når det gælder de mest indædte Trump-tilhængere, er evnen til at tilegne sig viden og skelne skæg fra snot utroligt ringe. Deres sidste ord vil formentlig være “fake news”, den dag de ligger på dødslejet som offer for deres elskede præsidents letsindighed.