22. juli

Peter Krogh skriver på Facebook

ANBEFALING:

På DR kan man p.t. se serien ”22. juli”. Det er norske NRK som har lavet serien og de tager favntag med den ubeskrivelige tragedie der ramte dem, da Breivik valgte at lade sin hadefulde ”ideologi” skygge for al fornuft og først bringe en bombe til sprængning i Oslo og siden på brutal vis tog livet fra 69 unge på øen Utøya. Seriens fokus er ikke den ubarmhjertige gerningsmand, men derimod nogle af de mennesker der pludselig fik revet jorden væk under dem, samtidig med, at de skulle agere og handle i et nådesløs kaos omkring dem. Vi følger en lokal politimand, en skolelærer, en hospitalspræst, en ledende sygeplejerske, en ung journalist, en højreradikal blogger og en portør. Alle sammen bliver de inddraget og fanget i de rædsler der pludselig rammer, også dem, en sommerdag tilbage i 2011. Serien beskæftiger sig, naturligvis, også med det faktum, at det ikke var en udefrakommende fundamentalist der spredte rædslerne, men en nordmand. ”Fjenden” var ikke noget udefrakommende man kunne vende sig mod som samlet nation. Ondskaben blev udført af, nok en fundamentalist, men han kom indefra.

Serien beskæftiger sig med den traumatiske hændelse der ramte landet hårdt – og serien gør det, så jeg som tilskuer efterlades, ikke underholdt (jeg kan ikke få mig selv til, at kalde det her underholdning!) men dybt, dybt berørt. Jeg har set 4 afsnit ud af 6 som er tilgængelige lige nu – og jeg har, i hver eneste episode, måtte trykke på pauseknappen en gang eller to og trække ny luft ind når de levende billeder gjorde for ondt.

Serien indeholder en af de grummeste og mest hjerteskærende scener jeg har set på tv. Nogensinde. Scenen bærer ingen dialog, kun Bob Dylan der synger ”A Hard Rain´s Gonna Fall” mens ansigter er mejslet i sorg.

NRK har begået en dragende, insisterende og ikke mindst, nødvendig serie om hændelserne d. 22. juli 2011. Seriens fokus på de som blev ramt og deres reaktioner fremfor på bødlen som bliver reduceret til ”bi-person” er et klogt træk. Det får ikke Breiviks handlinger til at fremstå mindre ondskabsfulde, det virker faktisk lige modsat…

Der er stadig to afsnit tilbage..