Esmanns Verden: Det aktuelle og konkrete stridsspørgsmål mellem EU og Polen

Moderne_wolkenkrabber_Warschau_0875

Frank Esmann skriver på Facebook:

Det aktuelle og konkrete stridsspørgsmål mellem EU og Polen handler om det såkaldte armlængdeprincip i forholdet mellem den ny regering i Warszawa regeringen og de polske public service medier. Regeringen beskylder disse medier for at at have været ensidigt kritiske, subjektive og upålidelige i deres dækning af ikke mindst det nu regerende Lov og Retfærdighedsparti.. Det er sandsynligvis rigtigt i nogle tilfælde, forkert i andre. Spørgsmålet er, om de planlagte modforanstaltninger er rimelige eller på langt sigt skadelige for det polske demokrati.. Regeringer har for det første meddelt, at den øverste ledelse i public service medierne vil blive fyret og erstattet af politiske udnævnelser. Det er ikke usædvanligt og der kan findes tilsvarende eksempler i Nordeuropæiske lande. En anden lov, som er under behandling i parlamentet, vil imidlertid ifølge et lovudkast, som den polske nyhedsbureau PAP har fået fingre i, indebære fyringen af samtlige journalister, redaktører, producere og tilrettelæggere i det nationale TVP, Den Polske Radio, PAP og 17 regionale stationer. Fyringerne skal give den ny øverste ledelse mulighed for at besætte alle journalistiske stillinger med folk, som ifølge de mest entusiastiske ministre ”vil standse kritikken af regeringens handlinger og promovere nationale traditioner og patriotiske værdier”, som en af dem sagde til Financial Times i går. At dømme efter signalerne fra Warszawa og Bruxelles slipper den polske regering sandsynlig godt fra dette forsøg på at forvandle de polske public service medier til poropaganda-organer, og det er bekymrende, ikke mindst hvis tilsvarende udviklinger i Ungarn og andre, nye EU-lande tages i betragtning. Få, og især ikke de unge og yngre mediebrugere, tror på en på en journalist, der får sin løn for at være ukritisk og promovere ”nationale traditioner og patriotiske værdier”, som en minister og et bestemt politisk parti med en sag har defineret. Resultatet af den polske lovgivning kan derfor på lidt længere sigt blive, at de polske public service mediers troværdighed bliver knust. Det bliver spændende at se, hvordan de kommercielle medier, hvoraf nogle er tysk-ejede, reagerer på dette. Ryger deres troværdoighed har polakkerne for alvor stemt sig et demokratisk problem på halsen