Filmforskere efter videnskabelig undersøgelse: Tv-serien ‘1864’ er et mesterværk

103101027_0

Til trods for dårlige anmeldelser kan tv-serien ‘1864’ blive en klassiker som ‘Matador’ om få år. Det mener en filmprofessor.

Den fik dårlige anmeldelser i dagbladene. Pia Kjærsgaard fra Dansk Folkeparti kritiserede den, og historikere mente, at serien gjorde danskerne dummere i forhold til at forstå Den Anden Slesvigske Krig.

Men Ole Bornedals tv-serie ‘1864’, der blev vist på DR1 i efterårets 2014, er bedre end sit rygte. Det mener Erik Hedling, professor i filmvidenskab ved Lund Universitet i Sverige.

Ifølge Kristeligt Dagblad præsenterer han på lørdag en ny videnskabelig artikel om serien og debatten om den.

Han vurderer, at ‘1864’ om få år vil blive set som en tv-klassiker på linje med ‘Matador’, skriver avisen.

– Et af formålene var, at serien skulle styrke danskernes kendskab til historien, og i forhold til dette var den en stor succes. Kunstnerisk set er serien ikke uden problemer, men jeg mener, ’1864’ har flere styrker end svagheder, siger han.

Erik Hedling vurderer, at seriens usædvanlige finansiering i form af 100 millioner folketings-øremærkede kroner bidrog til skuffelse og irritation.

Der er også mere rosende ord til serien fra dansk side. Flere filmforskere er i gang med at skrive en bog om ‘1864’. Her fremgår det, at danske seere syntes godt om serien.

– For mig at se var ’1864’ i høj grad en succes. Den medvirkede til, at man i Danmark debatterede 1864 som aldrig før, siger bogens redaktør, Kim Toft Hansen, medieforsker ved Aalborg Universitet.

‘1864’ blev solgt til 20 lande, og i lande som Storbritannien og Spanien var anmelderne begejstrede.

%d bloggers like this: