Californien står i brand

Af Peer Aagaard

Har du besøgt San Francisco før og vælger at rejse tilbage dertil nu, vil du ikke kunne genkende byen. Som denne fascinerende billedserie fra New York Times dokumenterer, har en kvælende røg lagt sig over den smukke storby. Samtidig er himlen orange på grund af de utallige brande i naturområderne omkring byen.

Med temperaturer over de 40 grader mange steder har skovbrandene god mulighed for at brede sig. Tusinder af hjem er brændt ned til grunden, og mange har mistet alt til flammerne.

Californiens guvernør Gavin Newsom er meget klar i spyttet vedrørende katastrofen. Han har udtalt, at der ikke er tvivl om, at klimaforandringerne har været med til at forværre situationen, og desuden er han kommet til den svære erkendelse, at staten med USA’s største økonomi ikke kan forvente nogen form for hjælp fra Washington, så længe Trump sidder i Det hvide Hus, for Trump kan ikke lide de progressive californiere. “I fravær af lederskab fra Washington må vi selv gøre, hvad vi kan for klimaet og selv bekæmpe de 7.606 selvstændige brande, der indtil videre har hærget i vores stat”, udtalte han i går.

Det berørte område er enormt: Over 90.000 kvadratkilometer, svarende til en femtedel af Californien, er blevet flammernes bytte.

Californien kendes også som USA’s spisekammer. Hvis staten var et selvstændigt land, ville det være verdens femtestørste målt på økonomien. Større end Storbritannien, Frankrig og Italien tilsammen.

Skovbrande er et velkendt og tilbagevendende fænomen i Californien, men i år er de kommet tidligere end normalt og i et større omfang end nogensinde før. Fra Mendocino i nord til San Diego i syd er Californien i alarmberedskab. I år går brandene også ud over store områder med landbrugsjord. Uvurderlige vinmarker i Napa Valley er blandt flammernes ofre, hvilket udgør et hårdt slag mod statens økonomi.

Samtidig er beboerne underlagt hårde Corona-restriktioner, fordi pandemien fortsat sætter sit store præg på hverdagen. Også på den front har guvernør Newsom måttet tage sagen i egen hånd. Fra USA’s præsident kommer der kun tom luft, men ingen hjælp og ingen retningslinjer.

Californien står mit hjerte nær. Jeg har forlængst opgivet at holde styr på, hvor mange gange jeg har besøgt den smukke stat, men hver gang har været en berigelse af de helt store. I denne tid går mine tanker til mine kære venner derovre, som i måneder har haft det så hårdt på grund af pandemiens hærgen og nu disse frygtelige brande.

%d bloggers like this: