En forfatters nervepirrende oplevelse med det danske skattevæsen

RB_PLUS_Retssikkerh_717349a

Arne Herløv Petersen skriver på Facebook:

Der var brev fra Skat om, at de havde foretaget ændringer i min årsopgørelse for 2013. Jeg har tre uger til at klage.

Åh Gud, tænker man så. Jeg har været næsten manisk pertentlig, jeg synes selv, jeg har været pinligt korrekt.

Så hvad finder de nu på?

Mens mine rystende hænder fandt frem til nøglekortet, flaksede frygtelige tanker gennem mit hoved. Hvad ville der stå? Kunne det for eksempel være: “Vi har ved granskning af dit virke besluttet, at din såkaldte “forfattervirksomhed” er af hobbbykarakter og at du derfor ikke er og aldrig har været berettiget til at foretage fradrag for så meget som en kuglepen. Der er yderligere udstedt et regulativ, hvorefter hobbyforfattere ikke er berettiget til bibliotekspenge, legater, afgift fra CopyDan eller andre indkomster, der rettelig bør gå til de rigtige forfattere, og da regulativet har ubegrænset tilbagevirkende kraft, vil alt, hvad du har modtaget siden marts 1965 dermed være at tilbagebetale med renter og renters rente. Dersom det fulde beløb ikke er indbetalt inden fjorten dage, vil du blive indsat i gældsfængsel, hvor beløbet skal afsones. Der kan afsones 100 kr pr døgn, du sidder indsat. Såfremt gælden overstiger ti tusinde kroner, vil du få påsat ankelbøjler. Overstiger beløbet hundrede tusinde, bliver du hængt op på væggen.”
***
Jeg kom ind på min skatteside. Der stod, at man havde modtaget indberetning fra Verdensnaturfonden, der havde glemt en af mine indbetalinger. Da beløb indbetalt til WWF er skattefri, medførte det, at jeg fik udbetalt 89 kroner. Beløbet ville blive indsat på min NEM-konto.
***
Phew. Jeg tror, jeg tager mig et glas kølig hyldeblomstdrik.