Danmark er blevet et stikkersamfund

45463427

Arne Herløv Petersen skriver på Facebook:

Jyllands-Posten fortæller i dag om indberetninger direkte til PET ved mistanke om radikalisering. Kriminalforsorgen skal straks indberette enhver sådan mistanke, og også kommunerne skal inddrages. Lærerne skal rapportere, hvis de har mistanke til en elev. En mor fortalte en læge, at hun var bekymret for sin søn, og lægehuset rapporterede til det hemmelige politi. En henvendte sig til en beboerrådgivning, der straks meldte videre.

Vi skal åbenbart have et stikkersamfund, og det er socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen selvfølgelig begejstret for. Hun siger: “De mange indberetninger viser jo, at vi har nogle rigtig dygtige lærere og andre omkring børn og unge, der er opmærksomme”. (Hun glemte at sige “rigtig rigtig dygtige”, men det kommer nok i anden omgang).

Nu har vi jo altid haft stikkere. Den første journal i min sagsmappe hos PET er fra 1960, da jeg var sytten år. PET fulgte med i mit liv og lagde løbende avisudklip og rapporter ind. Men det var ikke så velorganiseret, som det er nu, og først og fremmest giver digitaliseringen jo store fordele for den, der vil søge og snage.

Måske skulle vi fremme stikkerkulturen ved at udnævne storstikkerne til helte og give dem medaljer. Man kunne måske få inspiration af drengehelten Pavlik Morozov, der i 1932 angav sin far til det hemmelige politi, blev dræbt af sin familie og under stalinismens terror fejret som helt og martyr.