Statsministerens nytårstale

1510588_10205602004868118_7699516591766398175_n

Af Jan Sonnergaard, forfatter

I Politiken i dag er der en lille enquete, hvor jeg deltager og anbefaler Thorning først og fremmest at undskylde overfor vælgerne. Mit indspark er dog kun halvt så morsomt som det kunne have været, hvis ikke det var blevet halveret. Sidste halvdel anbefaler jeg hende at finde argumenter for at et borgerligt alternativ trods alt er værre.

Den oprindelige text lød:

Du må gerne undskylde … og du må gerne forklare, at de andre trods alt er værre. Men du må endelig ikke love noget. Det vil ingen tro på.

Helle Thorning har så mange ting at undskylde, at undskyldninger og beklagelser bør indtage en væsentlig del af nytårstalen. Helt overordnet bør hun undskylde, at hun blev valgt til at føre socialdemokratisk politik og ikke har gjort det. Hun bør undskylde dagpengemassakren og oprigtigt beklage, at så mange mennesker efter reformen er blevet skubbet ud i den rene håbløshed. Hun bør undskylde den seneste massakre på de humanistiske uddannelser. Hun bør undskylde, at den kollektive trafik stadig er både ringe og dyr her i landet. At betalingsringen ikke blev til noget. At vor alle sammens ejendom DONG blev solgt til spekulationsbanken Goldman Sachs. At en ugennemtænkt folkeskolereform på uhørt brutal vis blev tromlet igennem. Der er masser af ting at undskylde og hvis Thorning kan gøre det så det virker oprigtigt, vil det falde i god jord ude blandt de berørte. Men endelig ikke love noget! Løfterne er der sgu ingen, der tror på længere. Til gengæld tror jeg, det vil være effektivt og overbevisende, hvis hun kan overbevise om at VKO ikke er et godt alternativ. Prøv at påvise forskellene mellem regering og opposition, hvis der ellers er nogen. Og påvis at alternativet til SR trods alt er værre. Hvis det ellers er det. Det er en vanskelig om ikke umulig opgave, men der er ingen tvivl om at det vil give bonus, hvis Thorning på en eller anden måde kan finde nogle områder, hvor der trods alt er en forskel mellem borgerlig og socialdemokratisk politik.

There are 3 comments

 1. Kim Hyttel

  Der skal undskyldes en del fra Thornings side, før hun kan komme op på Løkkes niveau som “undskylder”, men det er en hæderlige ambition. Jeg tror dog at Thorning lever i en parallel virkelighed, hvor hun mener at have reddet Danmark fra ruin.

  Liked by 2 people

 2. RONNIEROCKET.COM

  Hvis de danske socialdemokrater slog sig sammen med de svenske socialdemokrater (ligesom f. eks. postvæsenerne har gjort det!) og førte mere eller mindre identisk politik vil de nå meget langt. Dels kan de tage DF ud af den politiske ligning ligesom de begavet har gjort med SD i Sverige. Dels kan de med fordel samkøre udenrigspolitikken og EU arbejdet bedre. Tænk Bro(e)n!

  Liked by 1 person

 3. Kim Hyttel

  Jeg forstår godt tanken Ronnie, men spørgsmålet er om ikke den konsekvente udelukkelse af den yderste højrefløj har skubbet til polariseringen i Sverige? Det er et dilemma. På den ene side skal vi ikke give DF og SD indflydelse, samtidig skal vi i dialog med dem der stemmer på dem. Jeg har ikke lige løsningen i baglommen fiks og færdig i baglommen, men der skal bryde nye stier, så meget er sikkert.

  Like

Der er lukket for kommentarer.